Thema: 600ste Sterfdag van invloedrijke Devoot van Overijssel krijgt gezicht

Zwolle/Almelo/St.Jansklooster 

Dinsdag 1 september 2020 is het precies 600 jaar geleden dat broeder Johannes van Ommen( in die tijd Jan van Ummen genoemd) bij de Zusters van het Catherineklooster in Almelo overleed.

Jan van Ummen is in 1350 geboren in Ommen. Zijn ouders, vader Esseke en moeder Regelandis , zorgden ervoor dat hij de school in Zwolle kon volgen.

Vanwege een oogziekte werd hij zo goed als blind. Zijn moeder Regelandis ondersteunde hem daar waar nodig.

Ondanks zijn slechte zicht werd Johannes de eerste rector van het Zwolse Fraterhuis in de stad, en later de eerste rector van het Fraterhuis op de Agnietenberg. Toen op de Agnietenberg een groot klooster werd gebouwd, vertrok Johannes naar Vollenhove en stichtte daar, even buiten Vollenhove een klooster ( St. Janskamp – waar de naam St. Jansklooster vandaan komt.

Bijzondere tocht op 1 september , Johannes op de weg terug ‘.

Komende 1 september, op zijn sterfdag, gaat Johannes van Ommen, in omgekeerde zin alle belangrijke plaatsen in zijn leven bij langs. Hij begint in Almelo op het Kerkhof bij de Grote Kerk, en vertrekt dan naar Ommen, Dalfsen, Zwolle, Hasselt, St.Jansklooster, Vollenhove en Kampen. Allemaal plaatsen waar kloosters stonden onder leiding van Johannes van Ommen en St.Janskamp.

Zwolle krijgt Johannes steun van zijn moeder Regelandis, hij ontmoet haar in de Regelansdisstraat(Devotenbuurt-Dieze Oost Zwolle). Bijzonder is het feit dat Johannes op 1 september voor Bartimeus rijdt(blinden en slechtzienden). Laat nu de locatie van Bartimeus aan de Geert Grootestraat 7b liggen, precies tussen de Van Ummenstraat(van Ommenstraat) en de Regelandisstraat. Wie kan zoiets bedenken?

Iedereen die Johannes wil ondersteunen kan een stukje meefietsen met Johannes, en/of een donatie overmaken naar het Bartimeusfonds.

De gemeentebesturen van alle plaatsen, die Johannes aan gaat doen, worden uitgenodigd om kennis te maken met deze bijzondere broeder, slechtziend, maar van grote betekenis voor onze steden en provincie.

Diverse plaatsen hebben al straten cq. hofjes naar deze bijzondere man vernoemd. Zo is er een devotenbuurt in Dalfsen, Zwolle en Sint Jansklooster.

Download hier de route

Voor info: M. de Vries, 06-28987955, Moderne Devotie Beweging Nederland, Ontmoetingshuis Moderne Devotie

01 september 2020